Műhelytitkok 4.

Kemencék; fazekas kemence építése

 

A fazekasok az edényeket kemencékben égetik ki. Lényege, hogy egy tűztérbe juttatott tüzelő melegét zárt térbe vezetik, ahol az agyagtárgyak cseréppé égnek. Az első, vagy terrakotta égetés ajánlott hőfoka 900-930°C, a második , mázas égetés 920-980°C, az edényt borító máztól függően. Népi fazekasok a Kárpát-medencében általában 880-930°C közötti hőmérsékleten égettek, amely sok esetben rosszul égetett silány edényt eredményezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legprimitívebb  gödörégetésnél, általában  max 700°C érhető el. A harmadik világban általánosan használt égetési mód.

Sok  kemencetípus  ismert, – az egyik legegyszerűbb módja a megépítésének az alábbi videó alapján összeállított képsor.

https://www.youtube.com/watch?v=ORMSezzc8PE

Fatüzelésű fazekas kemence építése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kemence fejlettebb változata, ahol a berakó tüzelőnyílás stabilabb kiépítésű:

Ajánlott: A kemence oldalán fúrt kémlelőlyukon bedugható nikkel-króm hőelem segítségével pontosan követhető a kemencetér hőmérséklete..

 

 

About the author