Mi is az a hobby?

Az első agyagműves Isten volt, aki a föld porából formálta az embert, de Ő volt az első bőrmíves is, aki felöltöztette az édenkertből kiűzött párt. Az akkor történt események meghatározták az emberiség sorsát. A munka átokként belépett az életünkbe… I.Móz 3,17 – „orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe…”

Az új, keservesebb munkás életforma mellé kapott az ember egy ajándékot is: az alkotás örömét. A tudás, a munka építette a világot, melynek egyik szenvedélyes hajtóereje volt az alkotói szellem. Ez a gyümölcsöző szellemiség mégis olyan deformációkat hozott létre, amely az embertől idegen.

A túlcivilizált társadalmak életformája nem hagy időt az embernek saját magára. Az ebből fakadó kimenekedési kényszenek is szerepe volt abban, hogy az egyén kreatív kikapcsolódás után vágyjon.

Mi is az a hobby? Részletek a Wikipédiából:

hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi „passzió” vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.

A középkori Angliában a solymászat igen népszerű időtöltés volt, és az összes e célból használt különböző madár közül talán a kabasólyom (angolul Eurasian Hobby) volt a legnépszerűbb. Állítólag innen ered az átvett angol szó.

Egy másik magyarázat szerint a „to ride one’s hobby-horse” angol kifejezés, ami magyarul azt jelenti, hogy “kedvenc időtöltésének áldoz”, vagyis valamilyen kikapcsolódás jelleggel végzett tevékenységet folytat.

Hobbija az embernek érdeklődés és örömszerzés miatt van, nem anyagi eredményekért. A hobby, egy szabadon választott tevékenységi forma, mely az általános, vagy kötelező életritmus mellett, az egyén menedékvárosa lehet… egy olyan terület, amely a képzetlen, nyers talentumokat művészi alkotás szintjére képes emelni.

Az elmélyülten végzett hobbytevékenységnek következménye lehet, hogy valaki alapos ismeretekre, jártasságra és készségre, tudásra és tapasztalatra tesz szert egy vagy több területen.

A cél az önmegvalósítás, a vágyak kiélése, a személyes célok megvalósítása.

A hobbystaként, amatőrként végzett tevékenység is járhat olyan eredményekkel, amely a „hivatásos”, művészi vagy tudományos körökben is elismerést arat…

About the author