Műhelytitkok 1.

A kerámia tárgyak színezése Oxidok és színtestek

A kerámia tárgyak színezése.

Az agyagtárgyak színezése fém oxidokkal történik, amelyet az agyagmasszába, vagy a mázba kevernek. Önmagukban nem használhatóak, hanem színező adalékként jelennek meg adott 5-12%-os mennyiségben a receptúrákban. A masszába kevert különböző adalékok a színezés mellett, soványítják a masszát, azaz plaszticitását csökkentik. Elengedhetetlen feltétel, hogy festéskor a festék hőtágulása megegyezzen a cseréptest hőtágulásával, különben lepattogzik.
A festő díszítő színező eljárásokat két fő csoportra osztják:
a máz alatti, és máz feletti festésre.
A máz alatti eljárás alkalmával, a mázatlan, egyszer égetett cseréptestre festik a mintát, majd mázzal bevonva égetik ki. Előnye, hogy a díszítés nem kopik le, a beborító mázréteg miatt.
A máz feletti festéskor az első égetés után, a cserépfelületet mázazzák, égetik, és viszik fel kézi festéssel, vagy más eljárással a dekort. Szinekben gazdagabb lehetőséget ad, de ki van téve a felületi kopásnak a darab.
A porcelánfestés a legismertebb máz feletti díszítési eljárás. A biszkvit égetés(cserép) 920-°C körüli hőmérsékleten történik, majd a fényes mázas égetés 1250-1350°C -on. A kapott fényes felületre festenek, ami után a dekor ráégetése 650-850°C-on történik. Ez alkalommal az alapmáz nem lágyul meg, hanem a porcelánfesték ráég, rátapad a fényes felületre.
A mázak színezése is fém oxidokkal (színtestekkel) történik. A színezőanyagok jelenléte megváltoztathatja a máz olvadáspontját. A különböző mázas felületdíszítési technikák óriási távlatot nyitnak a kísérletezések számára. Az anyagok egymásra hatásának titkait a kerámia, üveg, és porcelánkészítés területén , a szilikátkémia tudománya fogja össze.

Ajánlott szakirodalom: http://szintan.hu/nev0.htm

 

About the author