Műhelytitkok 8.

Az  agyagedények készítésének módjai

  1. Szabadkézzel formált edények

A legegyszerűbb módja az un. marokedényből mintázott forma, melynek űrtartalma van. A kezdő megtanulja az egyenletes falvastagság nyomkodással való kialakítását, az anyag tulajdonságairól szerez megtapasztalást, a díszítés egyszerű lehetőségeivel fantáziálhat.

 

 

 

 

 

 

  1. Hurkákból való felrakás

Az edény magasságát agyaghurka, vagy agyagszalag segítségével emeljük meg. Agyagból hurkákat készítünk, és az egymásra rakott sávokat kell összedolgozni. Törekedni kell az egyenletességre, hiszen ez az épített edény falvastagságát adja. Az összedolgozás alapos legyen, hogy a száradás közben lévő feszültségeket repedés nélkül kibírja.

 

 

 

 

 

  1. Síklapokból formált edények

A jól meggyúrt agyagot egyenletesre kell kinyújtani. Segíti ezt 2 db  azonos vastagságú szögletes fa, melyek között kell kinyújtani az agyaglapot gyúrófával. A síklapokból való mintázás is egyik lehetősége az agyagtárgyak készítésének.

 

  1. Korongozás

A könnyed, gyors, látványos korongozás a fazekasság nagy csapdája, hiszen nem olyan könnyű, mint ahogyan látszik. Gyakorlás, és kitartás az ára a korongozásnak, de ez a tudás hatalmas lehetőséget ad a fantáziának úgy, hogy minőségi edényt állít elő a korongos.

 

 

 

 

 

 

  1. Tárgykészítés préseléssel.

Negatív forma szükséges ehhez a művelethez gipszből, vagy akár agyagból is. Sokszorosítási eljárás egyben, hiszen a negatív formát többször is fel lehet használni. Nem csupán a gyáripar nélkülözhetetlen technológiája a tömeggyártáshoz, hanem a szobrászok, fazekasok, keramikusok egyedi tárgykészítéséhez is alkalmas lehetőség. A korai századokban is használták a habánok, kályhások ezt a módszert.

 

 

 

  1. Tárgykészítés öntéssel.

A negatív  gipszformába folyósított, (vízzel higított) x sűrűségű  agyagot, öntenek, mely felveszi a negatív formáját, mely nedvszívó. A fal mentén a kiszívott víz miatt kialakul az igényelt falvastagság, mely után a feleslegessé vált öntőmasszát kiöntik a formából. A szikkadás után a formából kivett edényről retusálják az forma illesztési sorját.

 

 

 

About the author