Színtestek

Bizonyos, természetben is található fém-oxidok a cserepet és a mázat magas hőmérsékleten megszínezik. A mázvegyületekben történő állapotváltozások az égetés során többször nem kívánt váratlan hatásokat eredményeztek, ezért mesterségesen előállított színezéket kísérleteztek ki – ezeket nevezzük színtesteknek. A mázak átlátszóságát csökkentik, és az alapmáztól függően, fedőmázzá tehetik. A színtesteket különböző %-ban keverik a színtelen vagy fehér alapmázhoz.

A mázhoz adott színtest mennyisége általában 1–12%.

Égetéskor a máz és a színtest kölcsönösen hatnak egymásra, és ez az együttes kémiai reflexió adja a máz színét, felületi hatásait. A túladagolt színtest jelenléte növeli az égetési hőmérsékletet. A színtestek mázban való egyenletes eloszlásának biztosítására ügyelni kell a színtestek szemcseméretére, és a máz őrlésére, keverésére. A színhatást befolyásolja a máz összetétele, az égetési hőmérséklet, és az adagolt színtest mennyisége, illetve a cserép alapszíne. A színtestekkel szinte minden színárnyalatú máz kikeverhető, egymással kombinálhatóak. Mindig készítsen saját kemencében több próbadarabot, mielőtt nagyobb szériához kezd!

About the author